Αγίου Αλεξάνδρου & Αφροδίτης 47, Παλαιό Φάληρο

Opening Hours : Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-21:00
  Contact : +30 210 - 98 27 935

2014 302_1777x960

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

ΟΡΙΣΜΟΣ

Η πάθηση καλείται αλλιώς τενοντίτιδα ώμου ή τενοντίτιδα υπερακανθίου (σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης ή προστριβής ώμου) και είναι η συχνότερη αιτία πόνου και δυσλειτουργίας του ώμου. Ο πόνος οφείλεται σε πρόσκρουση της κεφαλής του βραχιονίου οστού κάτω από το ακρώμιο και προκαλείται κατά τις κινήσεις, ιδιαίτερα κατά την απαγωγή και τις στροφικές κινήσεις του ώμου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο βαθύς και διάχυτος πόνος στην περοχή του ώμου που μπορεί να εκτείνεται και κατά μήκος του βραχιονίου οστού μέχρι και κάτω από την άρθρωση του αγκώνα, το οίδημα, η φλεγονή, η αδυναμία, η επώδυνη άρση του χεριού εμπρός (κάμψη) και στο πλάι (απαγωγή).

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σχετίζεται με τις δραστηριότητες του ατόμου. Σε νεαρά άτομα εμφανίζεται μετά από υπερδραστηριότητα και καταπόνηση κυρίως λόγω αθλητισμού.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στόχοι της θεραπείας είναι:

  • Αποκατάσταση του εύρους της κίνησης της άρθρωσης με ασκήσεις κινητικότητας. Για το σκοπό αυτό εφαρμόζεται η δια των χειρών θεραπεία (Manual Therapy) χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές κινητοποίησης του ώμου και της ωμοπλάτης.
  • Χαλάρωση των βραχυσμένων μυών με διατάσεις αλλά και με την βοήθεια της μυοπεριτονειακής απελευθέρωσης.
  • Αποκατάσταση ωμοβραχιόνιου ρυθμού και την ομαλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος με την εφαρμογή εξειδικευμένων ασκήσεων ενεργοποίησης και ενδυνάμωσης τόσο των μεγάλων μυικών ομάδων, όσο κυρίως των μικρών σταθεροποιών μυών.
  • Eνδυνάμωση των αδύναμων μυών του στροφικού πετάλου και στην συνέχεια και των υπολοίπων μυών της ωμικής ζώνης.
  • Bελτίωση και επανεκπαίδευση της ιδιοδεκτικότητας της περιοχής με ασκήσεις ισορροπίας.