Αγίου Αλεξάνδρου & Αφροδίτης 47, Παλαιό Φάληρο

Opening Hours : Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-21:00
  Contact : +30 210 - 98 27 935

Παγωμένος Ώμος

Ορισμός

Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα αποτελεί μια επώδυνη πάθηση του ώμου στην οποία προοδευτικά αναπτύσσεται δυσκαμψία. Οφείλεται σε πάχυνση του αρθρικού θυλάκου του ώμου και αφορά το 2% έως 3% του πληθυσμού, με την πλειοψηφία να είναι γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 ετών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια κατάσταση αγνώστου αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από βαθμιαίο, προοδευτικό και επώδυνο περιορισμό των κινήσεων του ώμου σε όλους τους άξονες κίνησης με αποτελέσμα μακροχρόνια δυσκαμψία καθώς και μυϊκή ατροφία.

Στον παγωμένο ώμο, η κάψα της άρθρωσης φλεγμαίνει και γίνεται δύσκαμπτη. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ταινίες ιστού (συμφύσεις) μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, ενώ ελαττώνεται το αρθρικό υγρό, που βοηθάει στην ομαλή κίνηση, λιπαίνοντας τις αρθρικές επιφάνειες, με αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση των κινήσεων της άρθρωσης και τον πόνο

Αιτίες

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται είτε σαν ιδιοπαθής , κυρίως σε διαβητικούς ασθενείς, σε ασθενείς με θυρεοειδοπάθειες, καρδιοπάθειες και νόσος του Parkinson, είτε σα δευτεροπαθής μετά από τραυματισμό, κατάγματα, κάκωση και ακινητοποίηση της άρθρωσης του ώμου καθώς και χειρουργική επέμβαση.

Συμπτώματα

Το χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι περιορισμένη κίνηση ή δυσκαμψία στον ώμο. Η κίνηση είναι επίσης περιορισμένη όταν κάποιος άλλος προσπαθεί να κινήσει τον ώμο του ασθενή. Ο πόνος οφειλόμενος σε παγωμένο ώμο είναι συνήθως βουβός. Μπορεί να επιδεινωθεί με την κίνηση. Συνήθως βρίσκεται πάνω από την εξωτερική περιοχή του ώμου και μερικές φορές στον άνω βραχίονα.

Η συμπτωματολογία της νόσου είναι κυκλική, διαρκεί 12-24 μήνες και συνήθως υποχωρεί με την θεραπεία.

Χωρίζεται σε τρία στάδια:

 1.  Επώδυνο στάδιο: Γενικευμένος πόνος με τις κινήσεις, με μυϊκό σπασμό και επιδείνωση του πόνου τη νύκτα και στη ξεκούραση. Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει από έξι εβδομάδες έως εννέα μήνες.
 2.  Περιοριστικό στάδιο- Στάδιο δυσκαμψίας: χαρακτηρίζεται από μεγάλη έλλειψη κίνησης εξαιτίας του ουλώδους ιστού που αναπτύσσεται στον αρθρικό θύλακα . Άβολη αίσθηση στις οριακές κινήσεις του ώμου. Οι ασθενείς βιώνουν μεγάλη δυσκολία στο να φτάσουν το χέρι πίσω στην πλάτη τους. Ο πόνος σε αυτό το στάδιο αρχίζει και υποχωρεί τη νύκτα και στη ξεκούραση Αυτό το στάδιο διαρκεί κατά κανόνα τέσσερις έως εννέα μήνες.
 3.  Στάδιο αποκατάστασης- υποχώρησης των συμπτωμάτων : Ελαττωμένος πόνος, προοδευτική αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης. Ο ώμος γίνεται πιο χαλαρός και κινείται άνετα.

Θεραπεία

Η θεραπεία έχει τρεις βασικούς στόχους:

 1. Aνακούφιση από τον πόνο
 2. Bελτίωση του εύρους κίνησης
 3. Mυϊκή ενδυνάμωση.

Και μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Φαρμακευτική αγωγή .
 • Laser Χαμηλής Ισχύος που αποκαθιστούν την φυσιολογική διάταξη της άρθρωσης, και διευκολύνουν την φυσιολογική λειτουργικότητα των μυών και των συνδέσμων που την στηρίζουν.
 • Θεραπευτικό Υπέρηχο.
 • Ιοντοφόρεση με χρήση αντιφλεγμονώδους ή κορτιζονούχου φάρμακου.
 • Βελονισμός για απελευθέρωση των trigger points , καθώς και ισχαιμική πίεση ή την τεχνική της στεγνής βελόνας πάντα σε συνδυασμό με διατάσεις.
 • Schock waves(κρουστικά κύμματα). Η θεραπεία των κρουστικών κυμμάτων παράγει ισχυρά ερεθίσματα που έχουν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της συσχέτισης πόνου και μυικού τόνου, έτσι επιτυγχάνουμε την επανάκτηση της φυσικής κίνησης.
 • Κινητοποίηση της άρθρωσης (mobilization), στα όρια του πόνου, με στόχο την αύξηση του εύρους κίνησης. Η διατήρηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου εύρους κίνησης είναι σημαντική, ως εκ τούτου ο ασθενής θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία εκτελώντας το πρόγραμμα των ασκήσεων, που θα του υποδείξει ο φυσικοθεραπευτής, ενώ θα πρέπει να προσπαθεί να εκτελεί τις καθημερινές του δραστηριότητες όπως και πριν.

Στόχος αυτών των τεχνικών είναι να αποκατασταθεί η φυσιολογική διάταξη της άρθρωσης, ώστε να διευκολυνθεί η φυσιολογική λειτουργικότητα των μυών και των συνδέσμων που τη στηρίζουν.

 • C.P.M. : Mηχάνημα Παθητικής Κινητοποίησης του άνω άκρου, κατέχει ιδιαίτερο ρόλο στο πρόγραμμα αποκατάστασης. Για τη βελτίωση του εύρους κίνησης εφαρμόζονται τεχνικές ήπιας κινητοποίησης της άρθρωσης, καθώς επίσης τεχνικές Manual Therapy και Kinetic Control.
 • Πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης και ιδιοδεκτικότητας με ειδικές τροχαλίες ενδυνάμωσης .
 • Όταν υπάρχει αστάθεια του ώμου απαιτείται ειδική επίδεση του ώμου (Shoulder taping) και ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης που να περιλαμβάνει επανεκπαίδευση με Biofeedback.