Αγίου Αλεξάνδρου & Αφροδίτης 47, Παλαιό Φάληρο

Opening Hours : Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-21:00
  Contact : +30 210 - 98 27 935

ebd1d5e519b90be7aeb53e988904afe4_L

Βελονισμός

Είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές θεραπείας με παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς επιτυγχάνει βελτίωση στην αγγειακή κυκλοφορία. Τα τελευταία χρόνια έρευνες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός ρυθμίζει και ισορροπεί το ορμονικό, ανοσιακό σύστημα, καθώς και το σύστημα διαχείρισης του στρες .Έχει επίσης άμεση επίδραση στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και το εγκεφαλικό στέλεχος. Με αυτό τον τρόπο έχει τελικά επίδραση στο συμπαθητικό σύστημα και στα αποτελέσματα της δράσης του (πχ μέσω της απελευθέρωσης κορτιζόλης).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγκειται στο γεγονός η είσοδος της βελόνας σε συγκεκριμένο σημείο ή περιοχή του δέρματος κινητοποιεί διαφορετικούς νευρικούς μηχανισμούς και προκαλεί τρεις διαφορικές αντιδράσεις:

1) Τοπική αντίδραση: Προκαλείται παραγωγή ρεύματος μικρής έντασης το οποίο διεγείρει την κυτταρική μεμβράνη, με τελικό αποτέλεσμα την διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής. Οι μηχανισμοί αυτοί προκαλούν ένα περιφερικό αισθητικό ερέθισμα, που είναι ικανό vα ενεργοποιήσει ενδογενείς μηχανισμούς αναλγησίας και ομοιόστασης.

2) Περιοχική αντίδραση: Η είσοδος της βελόνας βελονισμού στο δέρμα προκαλεί τον ερεθισμό ενός αισθητικού υποδοχέα. To ερέθισμα κατόπιν μεταφέρεται στο vωτιαίο μυελό και από εκεί παράγεται μια απάντηση, αντίδραση που μπορεί να αφορά έκταση μεγαλύτερη από αυτή της περιοχής ερεθισμού. Η είσοδος της βελόνας σε μια δερματική περιοχή προκαλεί αντανακλαστικές μεταβολές στους μύες, στα αγγεία και στα σπλάγχνα που δέχονται αισθητική και κινητική νεύρωση από το ίδιο νευροτόμιο. Ανάλογο με το προηγούμενο αντανακλασικό κατά το οποίο η αισθητική διέγερση μιας δερματικής περιοχής έχει σαν αποτέλεσμα την αγωγή του ερεθίσματος στο νωτιαίο μυελό και την αντανακλαστική πρόκληση μυοχάλασης και βελτίωσης της αιματικής ροής σε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες.

3) Γενικευμένη αντίδραση: Η πρώτη επιστημονικά τεκμηριωμένη απόδειξη της αναλγητικής δράσης του βελονισμού προήλθα με την ανακάλυψη των ενδορφινών και την απόδειξη της αύξησης των επιπέδων τους στον οργανισμό μετά την είσοδο των βελονών. Οι ενδορφίνες αποτελούν ουσίες που ανήκουν στην ομογένεια των ενδογενών οπιοειδών και έχουν ισχυρή παυσίπονη και ηρεμιστική δράση. Παράγονται στο σώμα σαν απάντηση του οργανισμού σε επώδυνα ή στρεσογόνα ερεθίσματα. Εκτός όμως από τις αναλγητικές ενδογενείς ουσίες που εκκρίνονται με το βελονισμό, έχει διαπιστωθεί η αύξηση των επιπέδων μιας πλειάδας άλλων ουσιών που συμμετέχουν έμμεσα στο θεραπευτικό αποτέλεσμα όπως κορτιζόλης, ACTΗ και προσταγλανδινών.]

 

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ

Η μέθοδος έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην αντιμετώπιση του οξέος και του χρόνιου πόνου όπως σε μετεγχειρητικές καταστάσεις. Σαν αναλγητική μέθοδος έχει εφαρμοστεί επίσης σε παθήσεις όπως:

  • αυχεναλγία
  • οσφυαλγία
  • επικονδυλίτιδα του αγκώνα
  • τενοντίτιδα του ώμου
  • οστεοαρθρίτιδα των γονάτων
  • σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
  • ινομυαλγία
  • ημικρανία-κεφαλαγίες
  • νευραλγία του τριδύμου

Η εφαρμογή του βελονισμού σήμερα εκτός από την τοποθέτηση των κλασσικών βελονών περιλαμβάνει την εφαρμογή βελονισμού και με τη χρήση συσκευών ηλεκτροβελονισμού ή Laser.