Αγίου Αλεξάνδρου & Αφροδίτης 47, Παλαιό Φάληρο

Opening Hours : Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-21:00
  Contact : +30 210 - 98 27 935

ΡΗΞΗ ΥΠΕΡΑΚΑΝΘΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ ( ROTATOR CUFF TEAR)

Ορισμός
H άρθρωση του ώμου περιβάλλεται και σταθεροποιείται από μία ομάδα μυών που βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του, σχηματίζοντας ένα στροφικό πέταλο από τη συνένωση τεσσάρων τενόντων (υποπλάτιος, υπακάνθιος, ελλάσων στρογγύλος και υπερακάνθιος)
Ρήξη σημαίνει η διακοπή της ανατομικής συνέχειας του τένοντα και η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να είναι οξεία, μετά από τραύμα μπορεί όμως να είναι και χρόνια. Στην περίπτωση αυτή, οι τένοντες του στροφικού πετάλου και ιδιαίτερα ο υπερακάνθιος υφίστανται βαθμιαία φθορά και εκφύλιση ώσπου τελικά επέρχεται η ρήξη.

Συμπτώματα
Η ρήξη του στροφικού πετάλου παρουσιάζεται με πόνο στην περιοχή του ώμου που μπορεί να αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα και συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του ύπνου. Μπορεί επίσης να υπάρχει αδυναμία ανύψωσης και έσω-έξω στροφής του άνω άκρου, ανάλογα με την έκταση της ρήξης.

Θεραπεία
Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η αναλγησία, η απόκτηση του πλήρες εύρους κίνησης και η αποκατάσταση της μυϊκής αδυναμίας με χρήση ειδικών τεχνικών μαλακών μορίων, Taping, Ηλεκτροθραπεία καθώς και αρθρική κινητοποίηση (manual therapy).
Στο στάδιο της οξείας φάσης είναι πολύ βασικό η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα όπως κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου, ρήψης, άρσης βαρών αντικειμένων, σπρώξιμο ή τράβηγμα και πίεση του ώμου κατά την διάρκεια του ύπνου. Προτεραιότητα είναι ο έλεγχος της φλεγμονής δηλαδή μείωση του οιδήματος και του πόνου με εφαρμογή ήπιας κινησιοθεραπείας και εκμάθηση του ασθενούς για την προφύλαξη του ώμου στις καθημερινές δραστηριότητες
Σε δεύτερο χρόνο, ξεκινά το ενεργητικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας , το οποίο περιλαμβάνει ασκήσεις, διατάσεις για την ανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης και, ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου. Αυτές οι ασκήσεις περιλαμβάνουν την χρήση λάστιχων, τροχαλίας και ελεύθερων βαρών.Είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το στάδιο η διόρθωση του ωμοβραχιόνιου ρυθμού ώστε να υιοθετηθεί το σωστό πρότυπο της κίνησης του ώμου.
Στο τελευταίο στάδιο της αποκατάστασης στόχος είναι η αύξηση της δύναμης και της αντοχής των μυών, συμπεριλαμβανομένων και όλων των μυών που συμμετέχουν στις κινήσεις του ώμου και της ωμοπλάτης. Σημαντικό είναι να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας (σταθερότητα της άρθρωσης) και ασκήσεις προσομοίωσης του αθλήματος σε περίπτωση που ο ασθενής είναι αθλητής.