Αγίου Αλεξάνδρου & Αφροδίτης 47, Παλαιό Φάληρο

Opening Hours : Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-21:00
  Contact : +30 210 - 98 27 935

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΛΑΤΙΟΥ ΝΕΥΡΟΥ

ΑΙΤΙΑ
Το υπερπλάτιο νεύρο μπορεί να τραυματιστεί από πίεση στην περιοχή του εγκαρσίου τρήματος ή στην αύλακα μεταξύ του έξω χείλους της ωμοπλατιαίας άκανθας και της ωμογλήνης μετά από κάταγμα ή γάγγλιο, από άμεση πλήξη ή από διάταση του νεύρου μετά από μεταφορά μεγάλου βάρους. Νευροπάθεια του υπερπλάτιου νεύρου μπορεί επίσης να οφείλεται σε νευρίτιδα του βραχιονίου πλέγματος. Τέλος, συμπίεση του υπερπλάτιου νεύρου στην περιοχή της ωμοπλάτης μπορεί να συμβεί από βαριά τσάντα που κρεμιέται στον ώμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή από άμεση πλήξη από πτώση, η από κακοήθη εξεργασία.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Κλινικά ο ασθενής παρουσιάζει βαθύ διάχυτο άλγος στην περιοχή του ώμου με εντόπιση κυρίως στην οπίσθια-εξωτερική περιοχή, καθώς επίσης αδυναμία εξωτερικής στροφής και σπανιότερα της απαγωγής της άρθρωσης. Ο ασθενής αισθάνεται μια βαθιά έντονη πίεση στην περιοχή της ωμοπλάτης, που μπορεί να αντανακλά από την κορυφή της ωμοπλάτης προς τον σύστοιχο ώμο. Υπάρχει ευαισθησία στην πίεση του υπερπλάτιου τρήματος. Κίνηση του ώμου με ανύψωση του βραχίονα προς το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα προκαλεί συνήθως πόνο στην ωμοπλάτη. Παρατεταμένη πίεση του νεύρου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία μέχρι και ατροφία του υπερακανθίου και υπακανθίου μυός.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η αποκατάσταση στην οξεία φάση έχει ως στόχο την μείωση του πόνου και γίνεται χρήση φυσικών μέσων που προσφέρουν αναλγησία.
Στα συντηρητικά μέσα μετά την οξεία φάση σπουδαίο ρόλο παίζει η τροποποίηση των δραστηριοτήτων με τον πάσχοντα ώμο, όπως:
-η αποφυγή άρσης βάρους,
-να μη σηκώνουμε το χέρι πάνω από το οριζόντιο επίπεδο,
-αποφυγή επιβαρυντικών αθλητικών δραστηριοτήτων ( βόλλεϋ, τέννις, ρίψεις σφαίρας/ακοντίου) και
-να μην κοιμόμαστε πάνω στον πάσχοντα ώμο.
Κατόπιν, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα επανένταξης του ατόμου σε λειτουργικές δραστηριότητες με εξειδικευμένο ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης, καθώς και παλμική ραδιοσυχνότητα στο νεύρο για την διέγερσή του.